Bietenrisotto met blauwe kaas

untitled2
Bietenrisotto. Dat associeerde ik altijd met een weeïg zoet smakend geitewollensokken prakje.
Maar toch bleef het kriebelen… Die kleur he…

Dus toch maar eens de geitewollen stoute sokken aangetrokken en een bietenrisotto poging gewaagd. En het moet gezegd worden, het resultaat overtrof m’n verwachtingen.
Zoetige bietjes, zurige dressing, umami blauwschimmelkaas… Mjam!

Hoofdgerecht voor 4, bijgerecht voor 6 personen

1 rode ui, gepeld en gesnipperd
2 tenen knoflook, gepeld, uit de knijper
3 el verse tijm, fijngehakt
sap & rasp van 1 citroen
8 el olijfolie
250 g risottorijst
500 g rode bietjes
2 groentebouillonblokjes
100 ml rode wijn
100 g gorgonzola, verkruimeld
Parmezaanse kaas, geraspt

Schil de bieten met een dunschiller, snijd ze in grove blokken en kook ze in ruim water in ca 10 minuten beetgaar.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
Giet de bietjes af en bewaar het kookvocht. Hussel de bieten met 1 el olijfolie en een snuf zout. Bak ze op een bakplaat 15 minuten in de oven, tot ze beginnen te karamelliseren.
Pureer de helft van de bieten met 800 ml kookvocht en de bouillonblokjes.
Laat de rest van de bietjes afkoelen en snijd ze in kleine blokjes.
Maak de dressing: meng sap en rasp van 1 citroen met de helft van de tijm, een snuf zout, flink wat versgemalen zwarte peper en 4 el olijfolie. Zet apart.
Verwarm 3 el olijfolie in een braadpan met dikke bodem. Fruit hierin de ui op laag vuur tot ie glazig begint te worden. Voeg dan de rest van de tijm en de knoflook toe. Fruit deze een minuut of 5 mee. Nog steeds op een laag vuurtje.
Voeg de rijst toe en fruit deze 2 minuten mee. Kieper de wijn bij de rijst en roer tot deze zo goed als opgenomen is.
Doe dan beetje bij beetje het bietenvocht erbij, regelmatig blijven roeren en telkens meer vocht toevoegen als de risotto nog een beetje kledderig is.
De risotto is klaar als de rijstkorrels zacht zijn maar nog wel een beetje bite hebben.
Serveer de risotto met wat van de dressing, verkruimelde gorgonzola en een snuf parmezaan.
Erbij een salade van bietenloof, tomaten en rucola.
Bon appetit!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s