Zalm met zuring

zuring
Zuring, als in tamme zuring uit de tuin, wordt gerekend tot de zogenaamde “Vergeten Groenten”.
Dat vind ik zo’n merkwaardige uitdrukking; hoezo vergeten als er zakjes zuringzaad bij het tuincentrum in de schappen hangen?

Even goochelen met als zoekterm “zuring recept” leverde me zo’n 20300 hits op, dus wat dat betreft is zuring bepaald niet vergeten. En zelfs de zuringhaantjes kwamen in groten getale op mijn zuringplantage af, dus die zijn het zeker niet vergeten.
Ik ben abuis…

Vergeten of niet, zuring is een verrassend lekker plantje. Hardstikke makkelijk te kweken ook. En komt ieder jaar vanzelf weer terug.
Net als rabarber bevat zuring oxaalzuur (vandaar zuur dus), eet er dus niet teveel van.

Hoofdgerechtje voor 2

2 moten zalm van ong 125 g per stuk, elke moot in de lengte doormidden
olie om in te vetten
ca 3 handen vol verse zuring, gewassen, ontdaan van nerven en grof gehakt
1 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
100 ml witte wijn
4 el creme fraiche
2 el grove mosterd
zout en peper naar smaak
grillpan

Verwarm de grillpan voor. Bestrijk de zalm dun met olie.
Verhit de wijn met de mosterd en het sjalotje en laat tot ongeveer de helft inkoken. Voeg de room toe, breng op smaak met zout en peper en breng weer aan de kook. Voeg de zuring toe, roer goed om en laat de zuring snel slinken. Haal van het vuur.
Bak ondertussen de zalm ongeveer 1,5 minuut per kant. Leg op elk bord een bergje zuring met saus en drapeer de zalm eroverheen.
Serveer met gestoomde krieltjes.

De eerste keer dat ik dit maakte dronken we er een Gewurztraminer bij. Dat was echt een ontzettend gore combinatie. Dan drinken we nog liever H2O. De Vinho Verde van de keer erop klokte er dan weer lekker bij weg.
Hips…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s