Empanada’s met chilirelish

relish
Je moet er even voor de keuken in, maar dan heb je wel de √°llerlekkerste empanada’s die je ooit zal eten.
Het recept heb ik overgenomen van Bill Granger. Uiteraard met zoveel aanpassingen dat ik ‘t nu m’n eigen recept mag noemen. Vind ik zelf dan toch.
Bill schrijft overigens best wel leuke kookboeken. Ik heb er toch zeker 1, dus ik kan het weten.
Hehehe.
empanada

Voor 12 empanada’s/ 3 a 4 personen

Voor het deeg:
250 g bloem
2 el olijfolie
1 eidooier
snuf zout

Voor de vulling:
1 ui, gepeld en gesnipperd
2 tenen knoflook, gepeld en uit de knijper
2 el olijfolie
300 g kastanjechampignons, schoongemaakt en fijngehakt
3 gedroogde peperoncini, verkruimeld
1 bosuitje, in ringetjes
200 g roomkaas
zout en versgemalen zwarte peper

Voor de chilirelish:
3 groene lomboks (spaanse pepers), pitjes verwijderd en fijngehakt. Met rode pepers kan het overigens ook heel goed. Dan wordt de relish iets pittiger
3 sjalotjes, gepeld en fijngesnipperd
klein handje, ca 3 el, fijngehakte verse koriander
3 el goede kwaliteit olijfolie
sap van 2 limoenen
snuf zout
snuf suiker

Doe de ingredienten voor het deeg in een beslagkom, roer goed door, voeg ca. 100 ml ijskoud water toe (ik gebruikte bronwater. Decadent is my middlename) en kneed tot een soepel deeg. Vorm het deeg tot een bal, wikkel in folie en laat een half uurtje rusten in de koelkast.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de gesnipperde ui een minuut of 10 op een laag vuurtje goudgeel en zacht. Voeg de knoflook, pepertjes, bosui en champignons toe en laat onder af en toe roeren nog een minuut of 10 sudderen tot de paddo’s zacht zijn. Breng op smaak met zout en flink wat zwarte peper en laat afkoelen.
Maak ondertussen de relish: meng alle ingredienten in een kommetje. Proef en voeg zonodig meer zout, suiker, olie en/of limoensap toe. Zet tot gebruik in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng het afgekoelde paddomengsel met de roomkaas, proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
Verdeel het deeg in 12 balletjes en rol deze uit tot ronde lapjes van ca 15 cm doorsnee. Mooie ronde lapjes maken lukt mij trouwens nooit hoor. Maar empanada’s vouwen gaat ook prima met “vrije vorm” lapjes :-).
Leg ongeveer 1,5 el (oftewel 1/12 deel) vulling in het midden van elk lapje, vouw dubbel en duw de randen dicht met een vork. Of gebruik zo’n kek empanadamakertje. Als je die hebt.
Als je mooie glanzende empanada’s wilt kun je ze nog bestrijken met een beetje geklutst ei (Heb ik voor de foto wel gedaan maar meestal is mij dat teveel moeite. En voor de smaak maakt het niet echt uit).
Bak de empanada’s in het midden van de oven in 25 a 35 minuten gaar en goudbruin.
Serveer met de chilirelish en een salade van zwarte bonen, sperziebonen en avocado.
Empanada’s kan je warm, lauw of koud eten, net wat je wilt.
O, en je kan ze ook prima invriezen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s