Verse kaas met lentegroen

bammetje
Het is lente! Meteorologisch gezien dan toch. En in mijn wereld* betekent een nieuwe lente nieuw onkruid.
Zoals zoveel dingen heeft ook onkruid zo z’n voordelen. Veel onkruid is namelijk gewoon eetbaar (en zelfs lekker).
En dat komt goed uit want momenteel bevinden we ons op moestuingebied zo’n beetje in de hungry gap.

Vandaag oogstte ik jong zevenblad en paarse doveneteltoppen.
Verder was het tijd om de radijs uit te dunnen dus wat eruit moest ging door de kaas. Evenals het overschot aan komatsuna plantjes.
Ik zou bijna willen zeggen; I looove onkruid. Maar dat doe ik niet hoor, je moet het lot namelijk niet teveel tarten…

Voor 300 a 400 g kaas

2 liter biologische volle melk
sap van 2 citroenen, rasp van 1 citroen
flinke handvol jong lentegroen, bv paarse doveneteltoppen (inclusief bloemetjes!), lenteui, kiemgroenten, zevenbladtoppen, etc
teentje knoflook, uit de knijpert
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
grote kom, fijne zeef, stuk kaasdoek

Verhit de melk in een pan met dikke bodem tot ie bijna kookt. Roer van het vuur af het citroensap erdoorheen tot de melk schift. Hang de zeef in een beslagkom en leg het kaasdoek in de zeef. Giet de melk hierdoor. Laat uitlekken en afkoelen.
Wat achterblijft in de zeef is je kaas, het uitlekvocht is wei. Kan je weggooien, maar je kan het ook bewaren voor later om er andere nuttige dingen mee te doen.
Spoel ondertussen je lentegroen goed af, laat uitlekken en hak fijn.
Meng de afgekoelde kaas goed met het citroenrasp, de knoflook, het groen en zout en peper naar smaak. Als je de kaas te dik vindt, kun je nog een paar eetlepels wei toevoegen tot het geheel een goeie substantie heeft.
Lekker op een vers zelfgebakken bammetje. Of als dip voor rauwe groenten. Of bij de eerste gepofte piepers van de bbq.

* Mocht je nou in een onkruidvrije wereld leven, dan kan je ook dingen als bosui, kiemgroenten, verse kruiden, jonge bladspinazie en dergelijke hierdoorheen doen. Maar dat had je vast al gesnopen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s