Zevenbladsoep

zevenblad
In Amerika schijnt zevenblad een geliefde bodembedekker te zijn. En op zich…als je een enorme lap tuin hebt kan ik me dat ergens ook wel voorstellen. Lekker makkelijk.
Maar in die postzegel van mij is dat gewoeker niet de bedoeling.
Dus wat te doen? Wieden helpt niet, uitsteken ook niet en gif is m’n eer te na.
Ik zeg: opeten!

Behalve in mijn tuin groeit zevenblad natuurlijk ook overvloedig in het wild. Dus bij gebrek aan zevenblad in je tuin, kan je ook gaan wildplukken. Alhoewel dat dan weer bij de wet verboden schijnt te zijn.
Artikel 314, wetboek van strafrecht (Neolithische editie):
Hij die, zonder geweld of bedreiging met geweld tegen personen, geheel of ten dele aan een ander toebehorende klei, bagger, ongesneden veen, zand, aarde, grind, puin, mestspeciën, zoden, plaggen, heide, helm, wier, riet, biezen, mos, onbewerkt en niet vervoerd hak- of sprokkelhout, ongeplukte of afgevallen boomvruchten of bladeren, te veld staand gras of te veld staande of na de oogst achtergebleven veldvruchten wegneemt, met het oogmerk om zich die voorwerpen wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan stroperij, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een maand of geldboete van de tweede categorie.
Je bent gewaarschuwd…
Mocht desondanks je honger sterker zijn dan je burgerlijke gehoorzaamheid, kijk dan wel goed uit waar je plukt. Want je wilt geen zevenblad uit het lokale hondenurinoir in de soep.
Lijkt me zo.

Vooraf voor 4 personen

1 l groentenbouillon, zelfgemaakt of van een blokje
1 el olijfolie
1/2 venkelknol, schoongemaakt en fijngehakt
2 stengels bleekselderij, gewassen en fijngehakt
1 teentje knoflook, gesnipperd
5 bosuitjes, fijngesneden
2 flinke handen vol zevenblad, alleen de blaadjes, goed gewassen en grof gehakt
2 el fijngesneden verse bieslook
eventueel een dot zure room
staafmixer

Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de venkel, bleekselderij, knoflook en bosui een minuut of 5.
Voeg bouillon en zevenblad toe en warm nog een minuut of 2 a 3 goed door.
Pureer met de staafmixer tot een gladde soep. Proef en breng zonodig op smaak met (zee)zout en versgemalen zwarte peper
Doe de soep in kommen, drapeer de eventuele dot room erop/erin en bestrooi met de bieslook.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s