Indiase sperziebonencurry met bloemkoolrijst

Na m’n gestook om je toch vooral te buiten te gaan aan chocoladetaart en whisky, moeten we ter compensatie maar weer eens op de gezonde toer.
groente

Er is echter een probleempje: mijn recalcitrante hersentjes slaan bij het stempel gezond acuut op tilt. Want gezond, dat vind ik wel zo’n wazige term. Voor veel te veel uitleg vatbaar ook.
Eigenlijk is het begrip gezond sowieso al volledig van z’n waarde ontdaan door de leugens beweringen van instanties als het voedingscentrum. “Gezond” is een marketing strategie. Een aanbevelinkje op een etiketje. Een nietszeggend begrip.
Iets wat in wezen doodsimpel is, wordt door de voedingsmiddelenindustrie, de media en diverse dieetkwakzalversgoeroe’s welbewust zo ingewikkeld gemaakt dat de gemiddelde mens er geen bal meer van snapt.

Op zich niet gek hoor, dat we er niks meer van denken te snappen. Maar aan de andere kant, kom op zeg; we weten toch zélf wel wat goed voor ons is? Want dat voel je toch?
Je merkt toch het verschil in hoe je je voelt na een frietje oorlog en een frikandel speciaal of na een maaltje gestoomde groenten met gegrilde zalm? Of voor mijn part het verschil tussen genoeg en te weinig slaap of beweging?
En er is toch echt geen academische graad voor nodig om te bedenken dat voedingsmiddelen uit een fabriek minder goed voor je zijn dan een wortel die je net zelf uit de grond hebt getrokken.
Lijkt me.

Maar goed, gezond dus. Met andere woorden; geen rare liflafjes met moeilijke namen of etiketten die beweren dat iets “gezond” is, maar gewoon simpele, pure ingredienten. En vooral (ja inderdaad, daar gaan we weer) z e l l u f gemaakt.

En je kan hoog springen of laag springen; groenten zijn gezond. Daar zouden we veel meer van moeten eten. Punt uit.

Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen

Voor de curry:
2 el kokosolie of ghee
2 uien, gepeld en gesnipperd
stukje verse gember, ca 4 cm, geschild en fijngehakt
2 rode pepers, schoongemaakt en fijngehakt
750 g sperziebonen, afgehaald, doormidden gesneden en geblancheerd
2 zoete puntpaprika’s
250 g (kastanje)champignons, schoongemaakt, in vieren
2 tomaten, grof gehakt
400 ml volle yoghurt
rasp van 1 citroen
2 tl garam masala
2 tl korianderpoeder
1 tl kardemom
zout en versgemalen zwarte peper
4 el verse koriander, fijngehakt
100 g cashewnoten, grof gehakt

Voor de bloemkoolrijst:
1 bloemkool, schoongemaakt en grof geraspt (ik doe dat met de hand maar met de keukenmachine gaat vast veel sneller)
1 ui, gepeld en gesnipperd
1 el kokosolie
2 tl masala kerriepoeder
zout en versgemalen zwarte peper

Verhit de kokosolie in een braadpan en fruit hierin de ui, gember en pepers tot ze zacht zijn. Voeg sperziebonen, paprika, champignons, citroenrasp, garam masala, korianderpoeder en kardemom toe, roer goed om en stoof even mee totdat de kruiden beginnen te geuren.
Voeg dan de tomaten en de yoghurt toe, breng aan de kook en laat op een heel zacht vuurtje een kwartiertje sudderen. Proef en breng zonodig op smaak met zout.
Maak ondertussen de bloemkoolrijst: Verhit de olie in een diepe koekenpan en fruit hierin de ui tot deze zacht begint te worden. Schep de bloemkool en het kerriepoeder erdoorheen en roerbak de bloemkool een minuut of 5 a 10 tot de bloemkool zacht is maar nog wel wat bite heeft. Breng op smaak met zout en lekker veel versgemalen zwarte peper.
Bestrooi de curry voor het serveren met gehakte koriander en cashewnoten.

Advertisements

2 thoughts on “Indiase sperziebonencurry met bloemkoolrijst

  1. Pingback: Vega curry uit de groentela | Koken uit de tuin

  2. Pingback: Roerbak met gehakt, kool en su-su | Koken uit de tuin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s