Taart met mosterdblad en tonijn

taart
Zoals je uit m’n vorige bericht hebt kunnen opmaken heb ik een tuin vol mosterdblad (Ok, zo hier en daar staan ook nog wat andere dingetjes…).

Elke dag mosterdblad eten is heus geen straf maar elke dag stamppot gaat vervelen. Dus watohwat zullen we er nu weer eens mee maken?
Het www is niet bepaald overfurnished in de recepten-met-mosterdblad department en mijn kookboekenkast al helemaal niet.
Dat betekent dat ik zelf iets moet verzinnen. En dat wordt lastig voor mevrouwtje Beter-goed-gejat-dan-zelf-verzonnen.
Alhoewel deze taart nogal goed geslaagd is. De uitzondering die de regel bevestigt zeg maar.

Voor 4 personen, 8 stukken

250 g bloem
125 g koude boter
halve tl zout
1 tl suiker
2 el olijfolie
1 ui, gepeld en gesnipperd
2 teentjes knoflook, gepeld en gesnipperd
halve tl pepperflakes
vergiet vol mosterdblad, goed gewassen, ontdaan van zand en beesten, in reepjes gesneden
2 blikjes tonijn op water, uitgelekt
4 eieren
150 ml creme fraiche
zout en peper

Meng het zout en de suiker door de bloem. Voeg de boter toe en snijd in kleine blokjes. Wrijf dan met je handen door de bloem tot je een kruimelig deeg hebt. Voeg hier een paar el koud water aan toe (ik gebruik bronwater uit de koelkast. Yeah, decadent is my middlename) en kneed snel tot een samenhangend deeg.
Bekleed een vorm van ca 25 cm doorsnee met het deeg, prik met een vork gaatjes in de bodem en zet minimaal 1 uur in de vriezer (dan wordtie namelijk lekker krokant. Echt!).
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verhit de olie in een grote koekenpan en fruit hierin de ui met de knoflook en de pepperflakes tot de ui zacht begint te worden (ik liet ze per ongeluk een beetje aanbranden. Geeft nickx, ook lekker).
Voeg het mosterdblad toe en roer om tot de boel begint te slinken. Inderdaad, blijft nickx van over.
Meng van het vuur af de tonijn erdoor.
Maak een kluts van de eieren met de creme fraiche en zout en peper.
Drapeer het mosterdblad/tonijnmengsel in de vorm, giet hier de eierkluts overheen en bak in het midden van de oven in 30 a 40 minuten gaar.

Hoe weet je nou ofdattie gaar is? Als de bovenkant goudbruin is (zwart = te lang gebakken) en de vulling nog een beetje meegeeft maar wel stevig aanvoelt als je erop duwt.
Snappie?
On-wijs lekkah! Al zeg ik ‘t zelf.
En de volgende dag misschien zelfs wel nóg beter.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s