Salade au lard

Vandaag even geen zoete verhaaltjes over overvloedige oogsten of opgepoetste plaatjes van m’n idyllische oase in het groen.
Neen, vandaag gaan we het eens hebben over wat er zoal mis gaat.
Want geloof me, er mislukt echt ont-zet-tend veel.
mosterdzaad
Bijvoorbeeld mosterdzaad. Het leek me leuk om mosterd te maken met m’n zelf geoogste mosterdzaad.
Maar dat mosterdzaad werd een compleet zooitje ongeregeld en tegen de tijd dat het zaad rijp was, realiseerde ik me pas wat een ontieglijk prutswerk het is om al die pielzaadjes uit die zaadhulsjes te peuteren.
Daar ga ik dus echt niet aan beginnen (Yep. Luilak, middlename).

Of het permacultuurvak. Een waar slakkenparadijs. Waar het onkruid net zo welig tiert als in de rest van de tuin. Waar de courgetteplanten geen vruchten geven. En bezwijken aan de meeldauw.

De tomatenplantage. Waar ik net ietsiepietsie te weinig aandacht aan gegeven heb waardoor de kas een ondoordringbaar oerwoud is geworden.
Ok, de oogst is er niet minder om. Ik kan er alleen niet bij…

Of de paksoiplantjes die ik van de buurman had gekregen. Die knolvoet bleken te hebben.

Duiven die de worteltjes en de tuinbonen aanvreten. Schietende snijbiet, zuringhaantjes, luizeninvasies en goudsbloemen die de hele tuin overwoekeren.
En verder al die leuke exotische onbekende of vergeten groenten die niet opkwamen. Of wel, maar daarna net zo hard weer doodgingen.

Moraal van dit verhaal?
Die is er niet.
Behalve dat mislukkingen er nou eenmaal bijhoren. En dat er nog genoeg overblijft.
schietsla
Salade/ bijgerecht/ vooraf voor 4 personen

1 krop (beginnend schietende) eikebladsla (of een ander soort, zolang het maar geen ijsbergsla is)
handvol (bloeiende) rucola
100 g spekblokjes
evt 1 el spekvet
flinke klodder mosterd
4 el goedkope balsamicoazijn
flinke hoeveelheid versgemalen zwarte peper

Verwijder de slakken van de sla en gooi ze over de schutting. Was de sla en de rucola goed en doe in een grote slakom.
Bak de spekjes krokant in een koekepannetje. Mocht er niet genoeg vet vrijkomen, doe er dan een beetje spekvet bij. Doe de spekjes bij de sla.
Voeg de mosterd en de balsamicoazijn toe aan het bakvet, roer goed om en laat even sudderen tot het indikt. Maal er flink wat zwarte peper over en giet over de sla.
Hussel goed en dien gelijk op.

Dus toch nog een moraal: ook bijna-mislukkingen kunnen een lekkere maaltijd opleveren.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s