Uienjam

Uien zijn ideale moestuinplanten. Makkelijk te kweken en veel opbrengst.
Je stopt ze in het vroege voorjaar in de grond, zaait er wat worteltjes tussen tegen de uienvlieg en vult de rijen op met vroege sla. Eventueel nog wat goudsbloemen e/o afrikaantjes ertussen zetten, et voila, niets meer aan doen.
uien
Maar dan wordt het oogsttijd en dan kan je de uien nauwelijks meer terugvinden omdat ze volledig overwoekerd zijn door goudsbloemenbomen, afrikaantjesstruiken, doorgeschoten reuzensla en handjesgrasplantages. En je bent wel begonnen met bijhouden waar je alles gezaaid/geplant had, maar daarmee ben je gestopt omdat “je dat toch wel kon onthouden”.
….

Waar je verder ook niet bij stilgestaan had, is dat je geen bewaarmogelijkheid hebt voor uien.
Want geen kelder, geen koele kast en een garage waar het net zo warm (of koud) is als buiten…

Voordeel is dan weer dat uien in zowat ieder gerecht wel gebruikt kunnen worden.
En je kan er uienjam van maken. Dat alleen al is een reden om uien te zetten.

voor 2 potten jam

750 g uien, gepeld en in dunne plakjes
200 g honing
50 ml balsamicoazijn
handvol rozijnen
1 el korianderzaad
1 el tijm
snuf zout
2 gesteriliseerde jampotten

Doe alle ingredienten in een pan met dikke bodem, breng aan de kook en laat op een zacht vuurtje 1 a 1,5 uur pruttelen tot de uien zacht zijn.
Voeg eventueel naar smaak extra honing of azijn toe, zorg voor een goede balans tussen zoet en zuur.
Schep de uienjam in de potten, sluit af en laat afkoelen.
Errug lekker met verse geitenkaas op geroosterd boerenbrood. Of met een plak boeren- of wildpate en een blaadje groen. Of bij een stukske vlees. Of bij oosterse dingen. Nouja, bij (bijna) alles dus.

Deze jam blijft in de koelkast of op een koele donkere plek (Aaargh, daar gaan we weer!) minstens een half jaar goed.

Advertisements

One thought on “Uienjam

  1. Pingback: Salade van pastinaak, walnoten en spekkies | Koken uit de tuin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s