Geroosterde tomatensaus

Echt o-ver-al liggen tomaten; in de vensterbank om af te rijpen, in de koelkast om te bewaren, in het droogapparaat om te drogen, in potten op olie en ondertussen gaat in de kas de productie gewoon door. Ik haal er nog steeds een kilo of wat per week vanaf.
Wat dat betreft zijn ‘t eigenlijk net courgettes… hehehe
tomatenvoor
Vandaag maakte ik geroosterde tomatensaus. Gewone zelfgemaakte tomatensaus is al heel erg lekkah, maar geloof me, geroosterde tomatensaus is goddelijk, hemels, onaards lekkaaaaahhhhh.
Ik geef er geen hoeveelheden bij, want dat hangt er helemaal vanaf hoeveel tomaten je beschikbaar hebt én wat je zelf lekker vindt.
Maar don’t worry want dit kan niet mislukken. Echt niet. Gewoon niet overdrijven met dingen als zout en chiliflakes.
Bedenk dat je er achteraf altijd iets aan toe kunt voegen maar niet meer eruit kunt halen (deze wijze les wordt u gratisch ende voor nickx aangeboden door Tralala Productions Ltd).
tomatenna
Tomaten
Uien
Zout
Peper
Olijfolie
Herbes de Provence
Paprikapoeder
Chiliflakes
Balsamicoazijn

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Neem de grootste braadslee die je vinden kunt en prop hier de tomaten in. Snijd grote tomaten in vieren of in tweeen, laat cherrytomaten heel. De boel moet er min of meer in 1 laag in liggen. Maar dat komt niet zo heel nauw.
Snijd uien in parten en drapeer die er overheen. Ik gebruikte 3 sjalotten, maar je kunt naar smaak meer of minder erdoor doen.
Besprenkel met flink wat olijfolie en bestrooi met zout en versgemalen zwarte peper.
Strooi er dan naar smaak kruiden, paprikapoeder, chiliflakes, balsamicoazijn (en/of wat je verder nog lekker lijkt in tomatensaus) overheen.
Zet een uurtje (+/-) in de oven tot de tomaten gaar en papperig zijn.

Je kunt deze prut gelijk gebruiken als saus over de pasta, voor de lasagna, moussaka, melanzane parmigiana, als basis voor soep (maar dat lijkt mij eigenlijk zonde), enzovoort. Maar je kunt ‘m ook prima invriezen om op een gure winterse avond de zomer op je bord te proeven

Advertisements

One thought on “Geroosterde tomatensaus

  1. Pingback: Tomaten tarte tatin | Koken uit de tuin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s