Pompoen, zoete aardappel, rode ui & worstjes uit de oven

Wie zaait zal oogsten zeggen ze.
Mwah, in de zomer geldt wat mij betreft eerst dat wie zaait, zal wieden. Of dat wie zaait knettermesjokke wordt van al dat pokke-onkruid.
Maar allez, het grote groeien is nu eindelijk een beetje voorbij en er kan onderdehand inderdaad serieus geoogst gaan worden. En gegeten natuurlijk. Want daar doen we het uiteindelijk voor he.
…Die smaak van je eigen gekweekte onbespoten groentjes…. On-be-taal-baar.
wors1

Goed, vandaag slachten we de eerste pompoen van het seizoen. Ik had vorig jaar zaad uit 2 verschillende soorten pompoenen van de markt gepulkt en tot m’n verbazing groeiden daar inderdaad 2 verschillende soorten uit (die nogal sprekend op het origineel lijken ook); uchi kuri en een schattig klein groen pompoentje.
Ik dacht eigenlijk dat omdat pompoenen zo makkelijk onderling kruisen, ze niet soortecht zijn…
Nouja, wie weet wat voor gedrochten hier komend jaar uit gaan groeien, ik ben reuze benieuwd 🙂
wors2

Hoofdgerecht voor 2 behoorlijk hongerige tuinders m/v

ong 500 g pompoen, geschild en in plakken
ong 500 g zoete aardappel ( 1 grote joekel), geschild en in parten
2 grote of 4 kleine rode uien, geschild en in parten
4 biologische braadworstjes (rund of varken, maakt niet uit, wat je voorkeur heeft)
ca. 3 el olijfolie
zout en versgemalen peper
paar takjes rozemarijn

Voor de tomatensalsa:
500 g tomaten, gehakt
2 el olijfolie
2 tenen knoflook uit de knijper
1 tl provencaalse kruiden
snuf chili flakes, naar smaak
snuf zout, naar smaak
balsamicoazijn, naar smaak

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Hussel de pompoen, zoete aardappel en ui om met olijfolie, zout en peper. Kieper in 1 laag over de bakplaat uit.
Drapeer er wat takjes rozemarijn tussen.
Prik de worstjes rondom in en leg ze op het pompoen/errepelmengsel.
Bak in het midden van de oven in ca. 1 uur gaar. De pompoen moet zacht zijn, de aardappelen van buiten een beetje knapperig en van binnen zacht.
Maak ondertussen de salsa:
Doe tomaten, olijfolie, knoflook, chili flakes, provencaalse kruiden en zout in een (koperen) steelpan. Breng aan de kook en laat ongeveer een half uur zachtjes pruttelen tot de saus is ingedikt.
Breng op smaak met wat balsamicoazijn en eventueel extra zout.
Serveer de tomatensalsa naast de groenten en de worstjes.

Tip: maak van de tomatensalsa gelijk een dubbele, 3-dubbele of, als je pan groot genoeg is, een 4-dubbele hoeveelheid. Is namelijk perfect in porties in te vriezen en als basis te gebruiken voor soep, saus, lasagna, moussaka, nouja name it.

Advertisements

2 thoughts on “Pompoen, zoete aardappel, rode ui & worstjes uit de oven

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s