Waanzinnig hete chilisaus

Pepers. Volgens mij zijn ze verslavend.
chilisaus
En inderdaad, als ik het www erop nasla lijkt dat wel te kloppen:

Capsaïcine is een alkaloïde dat de receptoren op de tong stimuleert die gevoelig zijn voor hitte en pijn, wat een branderig gevoel geeft. Het komt voor in paprikasoorten, vooral hete rode – of chilipeper. Water drinken neemt het branderig gevoel niet erg weg, omdat capsaïcine slecht oplosbaar is in water; het is veel beter oplosbaar in vetten en ethanol. De chemische stof is erg stabiel, verdampt nauwelijks en ontleedt niet door koken. Bereiding maakt rode-pepergerechten niet minder pittig.
Capsaïcine werkt doordat het bepaalde temperatuurgevoelige ionkanaaltjes (TRPA1 en TRPV1) in de celmembraan van temperatuurzintuigen permanent openzet, wat onder fysiologische omstandigheden alleen gebeurt als de temperatuur hoger wordt dan 43 graden.
Bij langer gebruik van capsaïcine raakt het lichaam gewend aan deze stof. Men moet dan steeds heter eten om de effecten van capsaïcine te ervaren. Om de pijn direct te verzachten maakt het lichaam endorfine vrij en dit kan de gebruiker een licht euforisch gevoel geven. Later zal gewoon de pijngrens verhoogd worden.

Afgezien daarvan is het kweken van pepers op een bepaalde manier ook verslavend. Je begint met een paar zaadjes die je zelf uit een gewone lombok ofzo hebt gepeuterd en binnen no time heb je 47 verschillende soorten.
Of zegt dat meer over mijn verslavingsgevoelige (Scrabble! 3x woordwaarde!) natuur?
Whatever, zolang ‘t bij pepers blijft…

Deze winter ga ik trouwens proberen om een aantal peperplanten over te houden. Es kijken of dat uberhaupt lukt en of me dat volgend jaar een voorsprong geeft qua oogst.
Wordt vervolgd…

Voor wiens pijngrens mbt capsaïcine al flink verhoogd is, heb ik deze chilisaus uitgevonden. En zelfs dan zou ik willen adviseren er voorzichtig mee om te gaan, want echt hoor, je staat in de fik als je hier te scheutig mee bent 🙂

Voor 2 flinke potten saus. Ongeveer 1 liter

2 bollen knoflook, gepeld
8 rode spaanse pepers, gehalveerd en ontdaan van zaadjes*
4 rode jalapeño’s (of bv Mme Jeanette), idem*
3 stukken gember ter grootte van een flinke duim
1 grote bos koriander
4 stengels citroengras, schoongemaakt, fijngehakt
5 kafir limoenblaadjes, vers of uit de vriezer
400 g suiker
1 blikje tomatenpuree
6 el appelazijn
2 el lichte sojasaus
2 el donkere sojasaus
4 el vissaus
sap van 2 limoenen (of 1,5 citroen)

Doe knoflook, pepers, gember, koriander, citroengras en limoenblad in een keukenmachine/blender en maal tot een fijne pasta.
Doe ondertussen de suiker met 250 ml H2O in een pan en verwarm langzaam tot de suiker is opgelost. Zet dan het vuur hoger, breng aan de kook en laat een minuut of 10 a 15 borrelen tot het de dikte heeft van vloeibare honing.
Doe de kruidenpasta erbij (pas op, kan spetteren!) en kook de boel een minuut of 10 tot het begint in te dikken.
Voeg tomatenpuree, azijn, sojasauzen, vissaus, limoensap en 250 ml H2O toe, breng weer aan de kook en laat ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen tot een dikkige saus.
Giet in warme gesteriliseerde** potten en sluit ze direct af.
Deze saus zou, mits bewaard op een koele donkere plek, minimaal 1 jaar houdbaar moeten zijn.

Je kan de saus gebruiken als (dip)saus (duh), marinade voor bv kipkluifjes of als basis voor een Thaise curry of soep. Persoonlijk smeer ik ‘m ook graag over een boterham met pindakaas en komkommer of op een broodje bockworst.

*Als je peperverslaving in een écht vergevorderd stadium is, kan je ook bij een aantal pepers de zaadjes laten zitten.

** Ik steriliseer m’n potten als volgt: eerst afwassen in heel heet H2O met een flinke schep soda. Dan overgieten met kokend H2O en dat een minuut of 5 laten staan. Gewoon in de gootsteen (die uiteraard wel schoon is he).
Met deze methode heb ik nog nooit last gehad van schimmelende inmaakdingesen, zelfs niet als ik met m’n vieze vingers of m’n afgelikte mes in de pot heb zitten poeren…

Advertisements

6 thoughts on “Waanzinnig hete chilisaus

  1. Pingback: Ingemaakte su-su op 2 manieren | Koken uit de tuin

  2. Pingback: Uienjam | Koken uit de tuin

  3. Pingback: Vlierbessenjam uit de nieuwe pan | Koken uit de tuin

  4. Pingback: Hot Stuff | Koken uit de tuin

  5. Pingback: Aardperen in ‘t zuur | Koken uit de tuin

  6. Pingback: Uitsteltuin (& pompoenjam) | Koken uit de tuin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s