Pompoentaart met 3 soorten kaas

Kaas_prut
Een van de voordelen van pompoenen is dat je ze zo lekker lang kan bewaren.

De planten zelf vind ik trouwens ook erg handig om anders braakliggende stukjes tuin door te laten overwoekeren. Met het idee dat je dan dus niet hoeft te wieden.
Helaas doen mijn pompoenen zelden of nooit wat ik wil en groeiden ze dus precies de andere kant op…de tuin van de buurman in, door de frambozen, over het pad en overwoekerden ze het bloemenveldje.
Maar dat zijn nou eenmaal de risico’s van ‘t moestuinierschap…

Verder zijn pompoenen natuurlijk enorm veelzijdig in het gebruik in de keuken.
En dan kan je ze ook nog eens uithollen en met een lampje erin op het bistrostoeltje naast de beschilderde dakpan en het omgevallen kruikje bij de voordeur zetten.
Win-win-win-win!

Veggie hoofdgerecht voor 4 a 6 personen

Deeg:
300 g bloem
150 g koude boter
snuf zout

Vulling:
1 el olijfolie
2 el boter
1 ui, in kwart ringen
1 uchi kuri pompoen, schoongemaakt, geschild en in stukken van een cm2 of 2
1 el bruine suiker
1 el balsamico azijn
paar druppels tabasco
2 eieren
100 ml slagroom
50 g geitenkaas, geraspt
50 g oude kaas, geraspt
50 g parmezaan, geraspt
gefrituurde salieblaadjes

Meng bloem, zout en boter tot een korrelig deeg. Voeg 80 ml koud H2O toe en kneed snel tot een samenhangende bal. Wikkel in folie en laat minstens een half uur rusten in de frigo.
Vet een springvorm in met boter.
Rol het deeg dan uit op een met bloem bestoven werkblad tot een min of meer ronde lap die een cm of 10 in doorsnee groter is dan je springvorm. Drapeer de deeglap in de springvorm, druk een beetje aan. laat de randen overhangen.
Maak ondertussen de vulling:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Fruit de ui op een zacht vuurtje een minuut of 10 in de olie en de boter. Voeg de pompoen toe en laat een minuut of 2 a 3 meebakken. Voeg dan 120 ml H2O toe en laat met deksel op de pan 20 minuten zachtjes stoven tot de pompoen zacht is. Roer de azijn, suiker en tabasco erdoor en laat het geheel een beetje afkoelen.
Maak een kluts van de eieren met de room en roer dit door het pompoenmengsel. Roer dan de oude- en de geitenkaas erdoor. Kieper het pompoenmengsel in de taartvorm. Bestrooi met de parmezaan en vouw de deegranden naar binnen.
Bak in het midden van de oven in 30 a 40 minuten gaar ende goudbruin.
Strooi er voor het serveren gefrituurde salieblaadjes* overheen en geef er iets van een groene salade bij.

*Gefrituurde salieblaadjes??? …WTF…
Klinkt inderdaad erg liflafferig maar tis echt doodsimpel: bak salieblaadjes in boter tot ze knapperig zijn.

Voor de eerlijkheid moet ik hier dus ook nog vermelden dat de inspiratie voor dit recept is gejat uit een oude Delicious ( beter goed gejat enz).
Geweldig blad, haal d’r altijd veel kookinspiratie uit. Jammer alleen dat ‘t tegenwoordig zo idioot duur is, 7,95 voor een tijdschriftje! Tsss…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s