Shakshouka

panvol
In het Arabisch betekent shakshouka “mengsel”, in het Berber “ragout” en volgens de Israeliers komt het uit het Hebreeuwse woord voor leshakshek wat schudden betekent.
Het is een traditioneel Noord Afrikaans gerecht en je komt het tegen van Israel tot Marokko. Origineel schijnt het uit Tunesie te komen.
Zo dan, tot zover de theorie.

Het lekkerste is natuurlijk om hier paprika’s uit eigen tuin/kas voor te gebruiken.
Echter mijn eigen paprikaoogst was dit jaar een complete en totale mislukking. Ik had 3 soorten gezaaid, de planten deden het op zich prima maar de vruchten waren echt prut. Ze bleven piepklein, groen en werden vervolgens zwart, alsof ze verbrand waren.
Die komen er volgend jaar dus niet meer in, dat snap je wel.
Gelukkig zijn paprika’s zowat het hele jaar door verkrijgbaar, al dan niet ingevlogen uit Peru…

copieus ontbijt/brunch/lunch voor 4

1 tl komijnzaad
4 el olijfolie
2 uien, schoongemaakt en in halve ringen
4, rode, gele en/of oranje paprika’s, schoongemaakt en in reepjes
3 tl suiker*
flinke tak tijm, alleen de blaadjes
6 flinke rijpe tomaten, in grove stukken
1 blikje tomatenpuree
1 tl kurkuma
1/2 tl pimenton (gerookt paprikapoeder)
3 gedroogde peperoncini, verkruimeld
zout en versgemalen zwarte peper
2 el platte peterselie, fijngehakt
2 el koriander, fijngehakt
4 eieren

Neem een grote, gietijzeren koekenpan en rooster de komijnzaadjes een minuut of 3 tot ze beginnen te geuren.
Voeg dan olijfolie en uien toe, zet het vuur laag en sudder een minuut of 10. Zo nu en dan omscheppen.
Voeg de paprika’s, suiker en tijm toe, zet het vuur wat hoger en laat dit weer ongeveer 15 minuten doorsudderen tot de paprika’s beginnen te kleuren en zacht zijn. Regelmatig omscheppen dus ik zou er wel bij blijven.
Voeg de tomaten, tomatenpuree, kurkuma, pimenton, peperoncini en wat zout en peper toe, zet het vuur weer laag en sudder een kwartiertje door. De prut moet een dikke sausachtige substantie krijgen dus waarschijnlijk moet je wat H2O toevoegen. Meestal is de inhoud van het blikje tomatenpuree daarvoor voldoende.
Zet het vuur uit en roer er de peterselie door. Proef en breng zonodig verder op smaak met zout en peper.

Tot hier kan je het vantevoren klaarmaken. Dat doe ik dan ook altijd want ik heb ‘s ochtends echt geen zin om zolang in een pan te gaan staan roeren.
Je kan het spul overigens ook prima invriezen

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verdeel de paprikaprut over 4 ovenschaaltjes/pannetjes/whatever en breek boven elk schaaltje een ei. Zet de boel ongeveer een half uur in de oven tot de saus heet is en de eieren gestold zijn. Strooi er de verse koriander over.
Serveer warm met (of zonder) vers (eigengebakken) brood en boter. En uiteraard sterke koffie.
Hatseflats! Laat de dag nu maar beginnen
panleeg

* Wie suikervrij wil/moet eten, laat de suiker gewoon weg. Dan wordt ‘t ook lekker.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s