Roerbak met gehakt, kool en su-su

Het is december en de tuin staat een beetje stil.
Ergens is dat ook wel lekker, om even niets te hoeven. Héél even dan, want ergens achter in januari begint het tuinseizoen eigenlijk alweer.
En daarom het is maar goed ook dat het in de tuin even rustig is. Want nu moeten er zaden uitgezocht, verlanglijsten gevuld en plannen gesmeed worden. O, en schoonmaken (kas, potten, gereedschap), dat moet nu eigenlijk ook. Maar dat vergeet ik voor ‘t gemak even hoor.
Poetsen is soooo not my cup of tea.
stirfry

Ondanks dat het al december is, eten we nog steeds uit de tuin. Hoe superstoer is dat!
Er staat nog groenlof, puntarelle, snijbiet, wat zuring, een beetje prei. En er ligt ook nog steeds een zakvol su-su in de gang…
Die moeten onderdehand toch wel eens op, dus eten we vanavond deze snelle roerbak.

Hoofdgerecht voor 4

2 el kokosvet
3 sjalotten, gepeld en gesnipperd
1 teen knoflook, idem
2 groene pepers, schoongemaakt en fijngehakt
1 prei, schoongemaakt en in dunne ringen
500 g runder- of lamsgehakt
halve Chinese kool, fijngehakt
3 su-su, geschild, pit eruit en in stukjes (Als je geen su-su hebt, wat vrij waarschijnlijk is, kun je ook courgette of komkommer gebruiken. Wel de zaadlijsten eruit halen dan. je kunt het ook helemaal weglaten natuurlijk)
2 el lichte sojasaus
2 el zoete chilisaus
2 el sesamolie
vissaus, naar smaak

Verhit de kokosolie in een wok of diepe koekenpan en fruit hierin de sjalotten met knoflook, pepers en prei tot ze zacht beginnen te worden. Voeg het gehakt toe en roerbak tot het rul is.
Voeg de Chinese kool en de su-su toe en roerbak een minuut of 2 a 3 mee.
Voeg dan sojasaus, chilisaus, sesamolie en vissaus toe en laat een minuut of 5 op middelhoog vuur sudderen.
Proef en breng verder smaak. Voor zover dat nodig is dan he.
Een scheutje citroensap is trouwens ook lekker erdoor.
Geef er witte, bruine of neprijst bij en een lekker zoetzuur.

Wij aten er de eerste batch su-su zoetzuur bij…. Su-pah lekkah!
Recept volgt binnenkort. Beloofd.

Advertisements

One thought on “Roerbak met gehakt, kool en su-su

  1. Pingback: Ingemaakte su-su op 2 manieren | Koken uit de tuin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s