Maar liefst 2 manieren om su-su in te maken

pickles
Het is knetterleuk om onbekende exotische groenten te kweken. Helemaal als ze zo’n overvloedige oogst geven als m’n su-su dit jaar (ja, ik weet ‘t. Het geluk is met de dommen).

Volgens Tuinbuum zijn ze lekker om te roerbakken. Dus roerbak je tot ze ongeveer je neus uitkomen.
Want het nadeel van onbekende exotische groenten is dat ze zo, hoe zal ik ‘t zeggen… onbekend zijn. Met als gevolg dat er weinig receptuur over te vinden is. Wat weer betekent dat je zelf creabea moet gaan doen.
En dat voor iemand die “beter goed gejat dan zelf verzonnen” al op de kunstacademie tot credo had verheven…
Het moet niet gekker worden.

Zoetzuur van su-su

ongeveer 1 kg (= een stuk of 5) su-su, geschild, pit eruit en in grove stukken (of anders komkommer, courgette of augurk)
zout
paar verse rode pepertjes, in stukken. Naar smaak; hoe meer pepers, hoe pittiger
600 ml azijn
240 g suiker
1 tl kurkuma
2 tl mosterdzaad
2 tl zwarte peperkorrels
4 teentjes knoflook, geschild en in plakjes
6 blaadjes laurier
gesteriliseerde potten

Doe de stukken su-su in een vergiet, bestrooi met flink wat zout, hussel goed om en laat een paar uur uitlekken. Ondertussen kan je de tuin omspitten ofzo. Of de heg snoeien, een dutje doen, die sjaal punniken. Wat je wil.

Ik prop vervolgens eerst alle susu in de potten om te kijken hoeveel potten en hoeveel inmaakvocht ik precies nodig heb.
De volle potten vul je af met water. Dat giet je af en vang je op zodat je precies weet hoeveel inmaakvocht je straks nodig hebt. Bovendien heb je zo gelijk de su-su afgespoeld. En dat moest sowieso. Time- én watermanagement dus!
Mocht je meer of minder nodig hebben dan hierboven aangegeven, de verhouding is 40 g suiker op 100 ml azijn.

Breng de azijn met de suiker aan de kook tot de suiker is opgelost.
Verdeel de kruiden over de gesteriliseerde potten, prop de su-su en de pepertjes erin en giet de hete (niet meer kokende) azijn erover.
Sluit de potten direct af en laat ze (op een koele donkere plek) minstens 2 weken rijpen.
Supah lekkah bij nasi en Oosterse roerbakdingen, maar ook naast een broodje oude kaas. Of gewoon tussendoor als je toch langs de koelkast komt en zin hebt om te snaaien…

Koreaanse pickles van su-su

ongeveer 1 kg su-su, geschild, pit eruit en in grove stukken (of komkommer, courgette of augurk)
zout
paar verse rode pepertjes, in stukken. Naar smaak; hoe meer pepers, hoe pittiger
175 ml azijn
75 ml appelazijn
175 ml lichte sojasaus
75 ml donkere sojasaus
200 g suiker
gesteriliseerde potten

Doe de su-su in een vergiet, bestrooi met flink wat zout en laat weer een paar uur uitlekken.
Gebruik dezelfde methode als hierboven om te bepalen hoeveel inmaakvocht je nodig hebt.
De verhouding is nu 50 ml zuur: 50 ml sojasaus: 40 g suiker. Je kan de soorten azijn en sojasaus uiteraard naar smaak varieren

Breng de azijn met sojasaus en suiker aan de kook en giet dit op de su-su en de pepertjes in de gesteriliseerde potten.
Sluit de potten direct af en laat ze op kamertemperatuur een week op smaak komen.
Daarna koel en donker bewaren.
Deze variant is ook lekker bij nasi enzo maar vooral bij Koreaans en Japans getinte maaltijden.

Beide variaties blijven ongeopend ongeveer een jaar goed, geopend moet je ze in de frigo bewaren en binnen een maand opsmikkelen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s