Fartichokesoep met krab en nog iets

De Engelsen noemen aardperen (oftewel topinambour, oftewel Jerusalem artichokes) ook wel fartichokes. En als je weleens aardpeer gegeten hebt, snap je waarom. Die dingen bezorgen je serious uprisings from the bottom.
De oorzaak daarvan is inuline, een spulletje dat onze dunne darm niet kan verteren. Bacteriën in de dikke darm kunnen dat weer wel, en de gassen die daarbij vrijkomen kunnen winderigheid veroorzaken.
Bonenkruid schijnt trouwens te helpen, maar dan weer niet bij iedereen. De een is namelijk gevoeliger voor flatulentie-veroorzakend voedsel dan de ander.
fartichokesoep

Aan de andere kant zijn aardperen dan wel weer super makkelijk te kweken. Je stopt ze in de grond, ze groeien, ze bloeien met mooie zonnebloemerige bloemen en als ze in het najaar afgestorven zijn, graaf je de knollen weer op.
Ze groeien op zowat elke grondsoort, zijn volgens mij immuun voor welke plaag dan ook en woekeren als een gek. Je zou er wel 5 kg/M2 van kunnen oogsten aldus Wiki.
Volledig dummieproof zou je denken. Nee dus, niet in mijn tuin. Een handjevol mini-knolletjes was alles wat ik kreeg.
Het is niet eerlijk. Snif…
fartichokes

Nouja, dan maar naar de markt.
En de eventuele flatulentie nemen we voor lief. Als de dampen zijn opgetrokken, bent u weer van harte welkom in huize Tralala (daarvoor ook hoor, maar neem dan wel een knijper mee).

Vooraf/ lunch voor 6 personen

2 el boter
1 ui, gepeld en gesnipperd
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
2 tenen knoflook, uit de knijpert
500 g aardperen, geschild en in stukken
2 grote aardappels, geschil en in stukken
3 el fijngehakte bladpeterselie + wat extra voor garnering
250 droge witte wijn
750 ml groentebouillon
1 blikje krab, uitgelekt
kwart ingemaakte citroen, heel fijngesneden

Verhit de boter in een soeppan (of grote braadpan) en fruit hierin de ui, bleekselderij en knoflook op een laag vuurtje tot ze zacht zijn. Minuutje of 10.
Voeg dan de aardperen, de aardappels, peterselie, witte wijn en bouillon toe, breng aan de kook en laat met het deksel op de pan 20 minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.
Haal de pan van het vuur en pureer de boel met de staafmixer tot een gladde soep (Je kan ‘m ook in de blender gooien maar dat vind ik teveel gedoe. Bovendien zou mijn koude blender zomaar kunnen schrikken van die hete soep en dan Pang! Blender kaduuk. Ik ken mijn keukenapparaten onderdehand zo’n beetje…)
Goed, pureer de soep, hoe mag je helemaal zelluf weten.
Verwarm ‘m daarna nog even door, proef en breng zonodig op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Misschien ook nog een klein scheutje citroensap.
Doe in kommen en verdeel de krab, ingemaakte citroen en wat peterselie erover.

Disclaimer; het eten van deze soep is geheel op eigen risico. Tralala Inc kan niet aansprakelijk gesteld worden voor mogelijke gevolgen.

Advertisements

One thought on “Fartichokesoep met krab en nog iets

  1. Pingback: Aardperen in ‘t zuur | Koken uit de tuin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s