Risotto met bonen en spek

bonenrisotto
Een van de aller- aller- állerlekkerste dingen uit eigen tuin vind ik misschien wel droogbonen.
De laatste keren dat ik bonen uit de winkel at, waren dat van die vieze ouwe uitgedroogde dingen die zelfs na 3 uur koken nog niet binnen te houden waren.
Nee, dan de zelfgekweekte boontjes; vol, romig en boterzacht van smaak…

We hadden dit jaar borlottibonen en haricots de chataigne. De oogst was niet heel overvloedig maar we hadden dan ook niet superveel planten.
Dat moet volgend seizoen duidelijk anders. Dus heeft de Knutselaar al aangekondigd de helft van de tuin te gaan claimen voor een heuse bonenplantage.
Dat wordt woekeren met de ruimte. Wat ik je brom.

Hoofdgerecht voor 4

150 g droogbonen, ik gebruikte deze keer haricots de chataigne maar in principe kan je alle soorten (witte) bonen gebruiken
3 el boter
1 ui, gepeld en gesnipperd
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
1 winterwortel, fijngehakt
100 g rookspek, in stukjes
100 ml witte kookwijn
1 l groentebouillon
1 el verse tijm, fijngehakt
1 el verse rozemarijn, fijngehakt
250 g risottorijst
geraspte parmezaan, voor erbij

Week de bonen een nacht in water. Kook ze de volgende dag gaar. Dat duurde bij mijn boontjes krap een half uur. Maar dat hangt erg af van de leeftijd van je bonen. Giet af en bewaar het kookvocht.
Smelt de boter in een grote braadpan en fruit hierin de ui, bleekselderij, wortel en spek een minuut of 10 tot de groenten zacht zijn. Voeg de rijst en de kruiden toe en bak even mee tot de korrels glazig worden.
Giet de wijn erbij en roer tot het vocht bijna is opgenomen. Doe dan telkens in gedeeltes het bonenkookvocht en daarna de bouillon erbij. Regelmatig roeren en pas meer vocht toevoegen als het vocht wat erin zit bijna is opgenomen.
De risotto is goed als de korrels zacht zijn maar nog net een beetje bite hebben. De substantie moet dik romig zijn.
Voeg, als de rijst zo ongeveer gaar is, de bonen toe en warm nog een paar minuten door.
Serveer met versgeraspte parmezaanse kaas.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s