Januari soepmaand

De eerstvolgende feestdagen zijn pas over een maand of 3, vakanties zijn nog lang niet in zicht, het is nog steeds fokking winter, de goede voornemens zijn onderdehand alweer ingehaald door real life en het geld is op.
Je ziet, alle ingredienten voor weeral een Blue Monday zijn weer aanwezig. Dit jaar valt ie op 19 januari.
Dat is echter allemaal totaal niet relevant want die hele Blue Monday is een verzinsel. Zegt wiki.

Maar verzinsel of niet, het is tijd voor soep.
Huh?
Ja, je leest het goed; s o e p.

Troostvoer bij uitstek. Eigenlijk beter nog dan chocola, want je hoeft je achteraf niet schuldig te voelen.
Soep vult als een malle terwijl het voornaamste ingredient toch H2O is. Je kan o-ver-al soep van maken, álle restjes kunnen erdoor en soep kan onmogelijk mislukken.
En bovendien kost soep geen drol.

Dus daarom roep ik bij deze Januari (en dan met name de 19e) uit tot soepmaand*.
ribollita

Veg hoofdgerecht voor een mannetje m/v of 8

5 el olijfolie
2 middelgrote uien, gepeld en gesnipperd
2 winterwortels, schoongemaakt en fijngehakt
3 stengels bleekselderij, idem
4 flinke tenen knoflook, gepeld, uit de knijper
flinke handvol cavolo nero (dat is dus palmkool), goed gewassen
400 g gekookte witte bonen (gewone of cannellini of borlotti)
2 blikken tomaten op sap
250 ml rode wijn
1 l groentebouillon
extra vierge olijfolie voor het serveren

Deze soep is het lekkerste als je hem een dag vantevoren klaarmaakt zodat de smaken zich dan goed hebben kunnen ontwikkelen. Vandaar ook de naam, ribollita betekent nogmaals gekookt.

Haal de bladeren van de cavolo nero, snijd de stelen fijn en de bladeren grof.
Verhit de olijfolie in een grote soeppan en fruit daarin ui, wortel en bleekselderij een minuut of 10 op een laag vuurtje. Voeg de knoflook en de stelen van de kool toe en fruit deze nog een minuut of 5 mee.
Roer de bonen en de tomaten uit blik door de soep en breng de boel aan de kook.
Voeg dan de koolbladeren toe en roer tot ze beginnen te verleppen.
Giet de wijn en de bouillon erbij, breng weer aan de kook en laat dan met het deksel op de pan ongeveer een uur rustig sudderen.
Proef en breng zonodig op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Breng de volgende dag de soep weer aan de kook, laat een minuut of 5 doorkoken.
Schep de soep in kommen en druppel er wat extra vierge olijfolie overheen.

Buon appetito!

* Uiteraard is het puur toeval dat ik dol ben op soep

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s