Lariekoek

koekiemonster
Er zijn momenten in het leven van keukenkoning(inn)en die simpelweg vragen om boter, suiker en bloem.
Er zijn namelijk maar weinig bezigheden met zo’n positieve therapeutische werking* als zelf bakken. Smelten, mengen, roeren, kneden en vervolgens een huis dat doordrongen is van de zoete, boterige geur van je eigengemaakte baksels. Daar kan geen kokosvet, agavesiroop of amandelmeel tegenop.

En zullen koekjes niet gezond zijn… Soit. Soms is gezond nou eenmaal niet relevant.
Bovendien is zelf koekjes bakken nog steeds vele malen minder ongezond dan een pak koekjes uit de winkel opentrekken.
Moet ik je nog vertellen waarom?
Eén woord: transvet. O, en nog één: glucose-fructosestroop.

Havermoutkoekjes
Voldoende voor een bakplaat vol. Daar kunnen 4 mensen zich toch wel bijna misselijk aan eten

125 g havermout
100 g bloem
snufje zout
1 tl baking soda
50 g suiker
flinke snuf kaneel
50 g (appel)stroop
75 g boter, gesmolten
1 ei
handvol rozijnen (of cranberries)

Verwarm de oven voor op 170 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng de havermout, bloem, zout, baking soda, suiker en kaneel in een grote kom.
Voeg het ei en de rozijnen toe. Roer goed om tot het deeg een beetje kruimelig wordt.
Voeg dan de appelstroop en de gesmolten boter toe en kneed snel tot een samenhangend, beetje plakkerig deeg.
Rol hier balletjes ter grootte van een golfbal van, sla deze een beetje plat en verdeel ze over de met bakpapier beklede bakplaat.
Schuif in de oven en bak de koekjes 20 a 25 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn. Als de koekjes nog warm zijn, zijn ze zacht, dit hoort zo. Bij het afkoelen zullen ze knapperig worden.

Je kan ze (afgekoeld) in een gesloten trommel een dag of wat bewaren, misschien zelfs wel een week. Maar eerlijk gezegd heb ik daar geen ervaring mee want hier zijn ze altijd binnen een dag op…

* Dit diepgaande wetenschappelijke onderzoek heb ik meerdere malen uitgevoerd met als proefpersoon mezelf (N=1). Ik heb daarbij onomstotelijk bewezen dat ik mezelf beter voelde na het bakken van koekjes of taarten. Ook het eten van de zelfgebakken baksels blijkt een positieve uitwerking op de gemoedsrust te hebben.
Behalve als je er teveel van eet, dat heeft dan weer een negatief effect. Maar de oorzaak daarvan moet nog nader onderzocht worden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s