Hip met havermout

hip
Havermout is hip en in de mode. Al een tijdje overigens (mevrouw loopt soms een beetje achter. Zal de leeftijd zijn).
Het schijnt dat als je maar genoeg havermout eet, je eeuwige jeugd en blakende gezondheid zult ervaren. Want ook havermout behoort tot de superfoods.

Vroegah (echt hééél lang geleden) ging mevrouw op kamp met de Nederlandsche Jeugdbond voor Natuurstudie ende Beleevingh.
Bij wijze van ontbijt werd daar meestal havermoutpap geserveerd. En geloof me, er zijn weinig dingen smeriger dan zo’n mestin vol met slijmerige smurrie.
Maar goed, dat was lang voordat havermout tot superfood werd gebombardeerd, dus toen hoefde je ‘t ook nog niet lekkah te vinden…

Anyway, mevrouw is ergens nog wel een beetje modebewust dus wilde ze dat gore spul een tweede kans geven.
Het was haar tenslotte al eens eerder gelukt om Hele Vieze Dingen te leren eten.
Ze knutselde een smoothie en appel/kaneelmuffins en die waren goed binnen te houden. Want het mooie is dat je niets proeft van die havermout erdoor.
Dus de havermout mag blijven. Totdat ie niet meer modieus is natuurlijk. Dan vervangen we ‘m subiet door the next hot thing.

Ontbijtsmoothie met havermout en bosbessen
Voor 2 grote glazen

2 bananen
100 g bosbessen, bevrozen
1 el honing
4 opgehoopte el kwark
scheutje H2O
handvol havermout
1 tl vanille essence
2 el zonnebloempitten

Gooi alles behalve de zonnebloempitten in de blender.
Blend tot een gladde massa. Voeg dan de pitten toe en blend nog heel even mee (zodat er nog stukjes pit inzitten dus. Tenzij je niet van smoothie’s met stukjes houdt natuurlijk, dan gooi je alles d’r in 1 keer in).
Doe in glazen.
Drink op.

Appel/kaneelmuffins met havermout
Voor 12 stuks

150 g havermout
100 g volkoren meel (of beter nog spelt, dat is ook heel hip)
50 g suiker
1 tl kaneel
1/2 tl vijfkruidenpoeder
1 tl baking soda
handvol rozijnen
2 eieren
5 opgehoopte el kwark
50 g boter
50 g appelstroop
2 kleine of 1 grote appel, geschild, in kleine stukjes
muffinvorm + siliconen muffinvormpjes

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng havermout, volkorenmeel, suiker, kaneel, vijfkruidenpoeder, baking soda en rozijnen in een beslagkom door elkaar.
Kluts in een andere kom de eieren met de kwark.
Smelt de boter samen met de appelstroop.
Roer de appelstukjes door de droge ingredienten in de beslagkom. Giet het ei/kwark mengsel en de boter met de appelstroop erbij en meng tot een kleverig deeg.
Zet de siliconen vormpjes in de grote muffinvorm en schep hier het deeg in.
Bak in ongeveer 30 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Een prikker die je erin steekt, moet er schoon weer uitkomen.
Laat in de vorm afkoelen tot lauwwarm, haal de muffins dan uit de vormpjes en laat helemaal afkoelen. Proef er alvast een paar, want lauw zijn ze ook heel lekkah.
In een afgesloten trommel blijven de muffins zeker een dag of 3 a 4 goed.

Advertisements

One thought on “Hip met havermout

  1. Pingback: De nano-avonturen van mw Tralala | Ultralala

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s