Wortelcake als compromis

vies_he
Aan het begin van m’n burn-out nam ik me voor om zo gezond mogelijk te eten.
Ik kan u vertellen, dat is volledig mislukt. De drang naar alcohol, suiker en vet was de afgelopen tijd sterker dan ikzelf.

Maar geen nood, want er gloort (sinds kort) weer hoop aan de horizon.
Het leek de bedrijfsarts, m’n baas en mijzelf* laatst namelijk een goed idee om te gaan re-integreren. En dus moet ik nu 2 dagen per week ontieglijk vroeg m’n nest uit om Hele Belangrijke Dingen te doen (vergaderen, emails lezen, uit het raam staren, proberen om niet in huilen uit te barsten, koffie drinken, wachten op treinen die niet rijden).

Maar no way dat ik zo vroeg in de ochtend al kan ontbijten. Dat moet dus on-the-go. Evenals het lunchgebeuren.
En kijk eens aan, wat zat er vandaag in de laptoptas? Een groene smoothie en een salade. Zelfgemaakt.

De Knutselaar vindt dat gezonde gedoe overigens maar nickx. Want zoals ‘t een echte man betaamt floreert hij op een dieet van chips, bier en gevulde koeken (en steak natuurlijk. Van de bbq).
Daarom heb ik wortelcake gebakken. Bij wijze van compromis.
En voordat hij wist dat er wortel doorheen zat, vond ie ‘m nog lekker ook…

Wortelcake met limoenroomtopping
voor 10 à 12 plakken

Voor de cake:
200 g zachte boter
200 g lichte basterdsuiker
4 eieren
geraspte schil van 2 sinaasappels
50 ml vers geperst sinaasappelsap
150 g bloem
100 g amandelmeel
200 g wortel, grof geraspt
100 g walnoten, grof gehakt
1 tl kaneel
1 tl gemberpoeder
1/2 tl kruidnagelpoeder
1/2 tl nootmuskaat
1 tl bakpoeder

Voor de topping:
rasp van 2 limoenen
25 ml (vers geperst) limoensap
50 g poedersuiker
125 g mascarpone

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng de boter met de basterdsuiker (met de hand of met de keukenmasjien) tot een luchtig en romig geheel. Klop er 1 voor 1 de eieren door.
Voeg sinaasappelsap en -rasp, bloem, amandelmeel, wortel, walnoten, kruiden en bakpoeder toe en meng goed tot een licht kleverig deeg.
Spatel dit in een ingevette cakevorm en bak 30 minuten in het midden van de oven. Verlaag dan de temperatuur naar 150 graden en bak de cake in nog een half uur (+/-) gaar en goudbruin. Een prikker die je erin steekt, moet er schoon weer uitkomen.
Laat een half uurtje in de vorm afkoelen, stort de cake dan op een rooster en laat ‘m helemaal afkoelen.
Maak ondertussen de topping: roer limoenrasp en -sap, poedersuiker en mascarpone door elkaar.
Spatel dit voor het serveren over de bovenkant van de cake.

*Want welke aap kwam er opeens uit de mouw: Alhoewel een burn-out onder de beroepsziekten valt, vindt m’n werkgever het fair om na een half jaar ziekzijn m’n salaris in te korten.
Top jongens! Geldzorgen…dat zal lekker bijdragen aan m’n herstel.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s