Paardenbloem fritters

dandelion
Om m’n wildplukkennis te vergroten (jeweettoch, kennis is macht), maar ook voor de lol, ben ik aan ‘t proberen om alle 200 soorten uit het boek “Eetbare wilde planten” uit m’n hoofd te leren. Tijdens m’n dagelijkse wandeling kan ik mezelf dan gelijk overhoren: Kleine veldkers; blad, wortels, bloemen, zaden eetbaar. Witte en paarse dovenetel; bloemen, wortels, zaad eetbaar. Kweek; zaad, prille blad, wortels eetbaar. Van de wortels kan je ook een aftreksel tegen meeldauw & andere schimmelziektes maken. Speenkruid; blad, bloemknoppen, wortels eetbaar. Etcetera etcetera.
De volgende uitdaging wordt om al die theoretische kennis om te zetten naar de praktijk.
Weten wat eetbaar is, kan iets heel anders zijn dan daadwerkelijk met je plukmandje de paden op, de lanen in te gaan. Dan moet je wel weten wát je met al dat groen kan doen. Of beter gezegd, hoe je er supah dupah lekkere dingen mee kan maken.
Want ik wil natuurlijk wel dat degenen die m’n probeersels opeten in extase van hun stoel vallen omdat mijn kookkunsten de meest geweldige zijn die ze ooit geproefd hebben.

Deze paardenbloem fritters kwamen een heel eind in de goede richting; de Knutselaar was er 3 dagen later nog lyrisch over…
snaaienmaar
En wel genoeg laten staan voor de insecten he. Die hebben ook honger.

Snack voor 4 personen

ongeveer 24 paardenbloemen
80 g bloem
1 klein eitje
bier (ik gebruikte een lentebokje, maar ander licht bier kan ook)
olie om in te frituren
keukenpapier
honing om te serveren

Kluts het ei door de bloem en roer er zoveel bier doorheen tot je een dik vloeibaar beslag hebt. Ik had iets meer dan 100 ml nodig (de rest dronk ik op. Hips).
Knip de steeltjes van de paardenbloemen en blaas eventuele beestjes eruit. Was de bloemen voorzichtig en dep ze droog met keukenpapier. Verhit ongeveer een cm olie in een wok of diepe koekenpan tot het begint te borrelen.
Doop een paar bloemen in het beslag en frituur ze in de hete olie tot ze goudbruin zijn. Keer de fritters voorzichtig om en frituur de onderkant idem dito.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Ga hiermee door tot alle bloemen gefrituurd zijn.
Serveer direct, met wat honing om te dippen.
Neem complimenten in ontvangst.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s