Pastinaak & zoete aardappel uit de oven met kappertjesdressing

lekkerprakje
Men zegt dat pastinaken lekkerder worden als de vorst eroverheen is gegaan. Dat komt omdat door de kou het zetmeel (gedeeltelijk) omgezet wordt in suikers.
Men zegt er echter nooit bij over hoeveel vorst we het dan hebben, of hoelang dat mag/moet duren.
Een nachtje -2? Een weekje -5? Een maandje -10? Ik had geen idee.

Afgelopen maand stond m’n laatste restje pastinaken zowat de hele maand muurvast in stijfbevroren grond.
Daar hoefde ik echt niet over te piekeren om die te willen oogsten. Maar nu is de boel goed ontdooid en toen er weerberichten verschenen met nóg meer vorst, leek ‘t me de hoogste tijd om te gaan uitvogelen of m’n pastinaakjes nog eetbaar en lekker zijn.

Ik kan je vertellen, dat zijn ze. Abso-fucking-lutely. Er was er 1 die er een beetje glazig uitzag, maar ik weet niet zeker of dat door de vorst kwam.

Dus. Kom maar op met je -10.
En het zou zomaar kunnen dat ik dit jaar een enorme hoeveelheid pastinaken ga kweken. Want ik vind ‘t echt superstoer om in februari nog uit de tuin te kunnen eten.

Erbij voor 4 of Veg hoofdgerecht voor 2

3 pastinaken, schoongemaakt en in grove stukken
2 zoete aardappels (samen ong 500 g), schoongemaakt en in grove stukken
3 rode uien, schoongemaakt en in parten
6 el olijfolie
1 takje rozemarijn, naaldjes afgehaald en fijngehakt
1 el tijmblaadjes
zout en versgemalen zwarte peper
300 g cherrytomaten, gehalveerd
sap van 1/2 citroen
1 afgestreken el mosterd
1 afgstreken el maple syrup of honing
2 el bladpeterselie, fijngehakt

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de pastinaken met de aardappels en de ui in een grote kom, voeg 3 el olijfolie, rozemarijn, tijm, 1/2 tl zout en zwarte peper toe. Hussel goed om.
Kieper dit in een grote braadslee, spreid alles enigszins gelijkmatig uit en rooster 25 minuten in het midden van de oven.
Verdeel dan de tomaten erover en rooster nog eens 25 minuten.
Mix ondertussen de resterende 3 el olijfolie samen met het citroensap, de mosterd, de maple syrup, kappertjes en peterselie in een kommetje.
Sprenkel dit vlak voor het serveren over de groenten. Serveer direct.
Lekker met een gegrild kippetje. Of zonder, met grof boerenbrood.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s