Tijm-parmezaankoekjes met een blaadje salie

Ik kan er niets aan doen, maar zelfs na jarenlang uit de tuin (en uit ‘t wild) eten, blijf ik ‘t een on-ge-loof-lijke kick vinden om m’n eten zelf te plukken. Ik weet niet wat dat is. Het zal wel iets oers zijn ofzo.
Nog extra extra leuk is’t als er eters komen en ik kan vertellen dat al ‘t groen wat ze voorgeschoteld krijgen, van de borrel tot de toet aan toe, uit mijn tuin komt.
Dat kan natuurlijk niet altijd, want in bepaalde tijden vh jaar groeit er gewoon maar bar weinig.
Alhoewel dat natuurlijk ook weer afhangt van hoe je ‘t bekijkt. Want zelfs midden in de winter valt er altijd nog wel wát te oogsten.
Tijm en salie bijvoorbeeld (de tuin-ingredienten van deze koekjes) kan je ‘t hele jaar door plukken. Dus deze borrelkoekjes kan je ‘t hele jaar bakken.
Hoe cool is dat!

Maar in deze tijd van het jaar (het schijnt namelijk lente te zijn) ga je lekker nog even door met scoren en maak je als hoofdgerecht iets met raapsteeltjes (Stamppot! Met spekjes!) en als toet iets met rabarber (taart of crumble of gewoon met vanillevla e/o vanille-ijs).
En bij de borrel dus deze koekjes. En natuurlijk verse radijsjes, met een beetje zout. Yum.

Borrelhapje/ snack

Voor een stuk of 20 koekjes

3 el verse tijmblaadjes, fijngehakt
100 g bloem
geraspte schil van 1 citroen
60 g koude boter, in blokjes
100 g parmezaan, geraspt
100 g mascarpone
ongeveer 20 salieblaadjes
1 eiwit, losgeklopt

Doe de tijm, bloem, 1/2 tl zout, citroenrasp en de boter in de kom van de keukenmachine en laat kort draaien tot je een grof korrelig mengsel hebt.
Voeg de kaas toe en puls kort tot het net gemengd is.
Voeg dan de mascarpone toe en laat draaien tot een samenhangend deeg. Vorm hier een dikke worst van en wikkel deze strak in plasticfolie.
Laat minimaal 4 uur, maar liever nog 24 uur, in de koelkast opstijven.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd dunne plakes van het deeg en leg deze op de bakplaat.
Haal de salieblaadjes door het losgeklopte eiwit en leg op elk koekje een salieblaadje. Druk ze voorzichtig een beetje aan zodat ze goed blijven zitten.
Bak de koekjes in het midden van de oven in ongeveer een kwartier goudbruin en gaar.
Laat afkoelen op een rooster.
Je kunt deze koekjes niet lang bewaren, ze worden snel slap. Goeie reden dus om je gasten aan te sporen er vooral veel van te eten 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s