Moestuinmoeheid & zalige zuurkool

De oogst was dit jaar bui-ten-spo-rig. Dat is natuurlijk supah dupah vet cool geweldig, maar ik had er na maanden lang buffelen even helemaal tabak van.
Gevalletje accute moestuinmoeheid…
… ‘T is ook nooit goed he.
Ondankbaar is my middle name.

Gelukkig gingen we toen even met vakantie en werd ‘t enorm kloteweer, waardoor je op tuingebied toch niet veel kon doen. Perfecte timing dus (voor ‘n keer).
Tegen de tijd dat ik weer stond te trappelen, dacht ik dat ik tijd zat had en dus lekker op m’n gemak kon doen.

Maar nu is ‘t zomaar opeens al december. Het nieuwe seizoen begint in januari, dat is ‘t bijna…
De tuin staat nog tjokkievol! Ik heb vorige week pas de laatste pepers geoogst!
En de dagen zijn zo kort! Ik heb niet genoeg tijd!
HELLUP!

Aan de andere kant is het moestuinplan voor volgend jaar zo goed als klaar, zijn de zaden uitgezocht, uitgemest en geordend, staat het boodschappenlijstje voor Vreeken stand-by en weet ik nu al wat ik volgend jaar ga koken.
Dus wat loop ik nou te zeuren?

Bovendien heb ik laatst van m’n zakgeld een veel te dure hele mooie zuurkoolpot gekocht en daarin zuurkool gemaakt van m’n zelfgekweekte filderkraut spitskolen.
En dat is me een partij lekker zeg!
Zo lekker zelfs dat ik ‘t los eet, bij wijze van lunch.
En zo mogelijk nóg lekkerder als je er zuurkoolgoulash van maakt.

Dus who cares dat die tuin nog niet af is, het was, nee is een mooi jaar.

Zuurkoolgoulash, voor 6 a 8 personen

2 grote uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 el olijfolie
1 tl pimentón dulce
2 tl zoete paprikapoeder
1 tl chilipoeder
2 tl karwijzaad
ong 800 g hamlappen, in blokjes
600 g zuurkool, uitgelekt. Je kan ‘m afspoelen maar dan spoel je ook een gedeelte van de vitaminen weg. Zonde
1 grone paprika, schoongemaakt, in stukjes
1 blikje tomatenpuree
300 ml witte wijn, droog
200 ml bouillon
200 ml creme fraiche
slowcooker

Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui met de knoflook tot de ui zacht begint te worden. Roer er van het vuur af de kruiden doorheen. Kieper dit in de slowcooker en meng met het vlees, de tomatenpuree, wijn en bouillon.
Drapeer de zuurkool erop. Roer goed om en stoof een uur of 5 op standje “low”.*
Laat het laatste half uur de creme fraiche meesudderen.
Serveer met gekookte aardappels en een lekker bockbiertje.

*Zonder slowcooker kan natuurlijk ook, maar dan moet je erbij blijven enzo.
Kei-lastig, want dan kan je niet naar de tuin om bedden om te spitten, de kas uit/op te ruimen, composthopen te keren, muizen weg te jagen, 100 tulpenbollen te planten, onkruid te wieden, enzovoort.
Maar goed, in dat geval: Fruit de ui enzo in een ruime braadpan. Roer de rest van de ingredienten erdoorheen, breng aan de kook en laat op een heel laag vuurtje ongeveer 1,5 uur zachtjes sudderen, tot het vlees (bijna) uit elkaar valt en de zuurkool mals en sappig is. Laatste kwartier de creme fraiche erbij.

Advertisements

6 thoughts on “Moestuinmoeheid & zalige zuurkool

  1. Beste Jis, een schitterende site ,ben een groot fan. dank je . een tip voor de originele goulash, is een soep , ingedikte versie heet Pörkölt.
    In Moerdijk zit een schitterend winkeltje waar ze beide vers bereidt door Attila verkopen. probeer als je er bent ook een de ezelinne worst , fantastisch!!

  2. Beste nobody, dank voor je compliment! Als ik nog eens in de buurt van Moerdijk ben, ga ik op jacht naar Pörkölt.. Klinkt spannend.
    Wat ik me afvraag, kennen wij elkaar irl?

  3. Pingback: Obsessies (& draadjesvlees voor bij de taco’s) | Koken uit de tuin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s