Zaaien en roken

Mijn leven is weer compleet; ik heb gezaaid! Whoot whoot!

Tis nog vroeg, ik weet ‘t. Maar vorig jaar zaaide ik m’n pepers in de 2e helft van februari en dat was eigenlijk net iets te laat. Ik zat eind november nog met planten die tjokkievol onrijpe pepers hingen. Zo zonde.
En dan had ik nog mazzel dat het lang goed weer bleef…
Dus, dit jaar wilde ik eerder zaaien.

Toen las ik dat tomatenplanten sterker en weerbaarder zijn tegen ziekten als je ze bij een gunstige maanstand zaait.
Gunstige maanstand = wassende maan. Dat zijn de 2 weken ná nieuwe maan (en vóór volle maan).
En toevallig was het 17 januari nieuwe maan…
Ik heb me er verder nog niet in verdiept maar ik vond ‘t voor nu een prachtig excuus om te beginnen met zaaien.
Want wat voor tomaten werkt, werkt voor pepers vast en zeker ook.

Dus zitten er nu 14 soorten pepers in de deno:
* Aji pineapple
* Anaheim
* Ancho grande
* Arbol
* Espelette
* Fresno
* Gewone Spaanse pepers
* Habanero
* Jalapeño giant
* Padron (gegrild op de pizza. Mjammie!)
* Picante a mazzetti
* Pinquita de mono (apenpiemeltjes. Die kweek je toch alleen al voor de naam)
* Serrano
& de lekkere onbekende pepers van meneer Heng, m’n Vietnamese ex-tuinbuurman. Heng-pepers noem ik ze.

En toen ik toch bezig was, heb ik ook maar vast de 1e lading tuinbonen voorgezaaid (in bakken in de kas, anders vreten de muizen ze op). En 2 soorten mosterdblad, mizuna, prei en bosui.
Want Diana heeft ook al gezaaid. En wat zij doet, doe ik ook.
Soms dan toch.

Verder had ik mezelf opdracht gegeven om vanaf dit jaar serieuzer gebruik te gaan maken van de kassen en de koude bak. Die dingen heb je tenslotte (behalve voor de tomaten en de pepers enzo) om het seizoen te verlengen.
En dan ben je een luie druiloor als je dat niet doet is ‘t zonde om dat niet te doen.
Dus heb ik overgebleven mosterdblad, knoflookbieslook en koriander uit de volle grond gepulkt en in de koude bak gezet.
In de hoop dat het daar nét iets warmer is waardoor ik nét iets eerder kan oogsten.
Ik voelde me vreselijk degelijk toen ik dat had gedaan.

Dan kan ik ook nog melden dat het 1e rook-experiment een feit is. Of beter gezegd, een fiasco.
Ik kwam een recept tegen van gerookte kip uit de wok. Dat zag er lekker eazy peazy uit. Echt iets voor beginnende rokers zoals ik.
Met wat MacGyver geknutsel bouwde ik m’n wok om en rookte een stuk kipfilet. Op gekneusde steranijs, 5-kruidenpoeder en zwarte thee.
Het ziet er mooi uit, het ruikt lekker, maar ‘t smaakt zo droog als een overjarige mummie.

Nouja, toen stond die wok toch op ‘t vuur en heb ik er ook een paar bevroren pepers ingegooid.
Ik kan je vertellen, dat werkt niet. Die gaan ontdooien en lekken en dan rookt de boel niet meer. Dan gaat het smeulen. En da’s niet de bedoeling.
Goed, pepers weer uit de wok, ontdooien, afdrogen, doormidden snijden en poging nummer 2 (het was inmiddels bijna middernacht…).
Wat zal ik zeggen. De gekochte chipotles zijn zwart en een beetje leerachtig. Mijn probeersels zijn ook zwart, maar dan in de zin van verkoold zwart 😦
Ze ruiken overigens wel lekker.
Maar ze liggen nu wel op de composthoop.
Wordt vervolgd.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s