Veggie chili met verloren gewaande kievitsbonen


Ook de droogbonenoogst van afgelopen jaar was overvloedig. In totaal zit ik opgezadeld ben ik gezegend met zo’n 8 kg bonen.
Van al ‘t drogen, doppen, invriezen tegen bonenkeverdingesen, potten zoeken, bergruimte maken en de vraag “wat-zal-ik-nu-weer-eens-koken-met-bonen?” raakte ik zo nu en dan zelfs de kluts een beetje kwijt.
En niet alleen de kluts. Ik raakte ook bonen kwijt. De hele oogst kievitsbonen, spoorloos, nergens te vinden.
Nouja, ik kon me er niet erg druk om maken, bonen zat tenslotte.

Toen keek ik een paar dagen geleden in de vriezer. En wat zag mijn oog? Jawel, een zak kievitsbonen.
Helemaal niet kwijt, ik had er gewoon maandenlang overheen gekeken.
Hashtag Ikkandat… 🙂

Veggie hoofdgerecht voor 6 personen

250 g gedroogde kievitsbonen, een nacht geweekt in ruim H2O
2 uien, gepeld, gesnipperd
2 tenen knoflook, gepeld, gesnipperd
2 el olijfolie
1 gele en 1 groene paprika, schoongemaakt, in kleine stukjes
2 stengels bleekselderij, schoongemaakt en in kleine stukjes
1 chipotle, geweekt in heet H2O, uitgelekt, fijngesneden (weekwater bewaren!)*
2 tl komijn
2 tl zoete paprikapoeder
1 el cacao
2 el worchestershiresaus
250 g champignons, in plakjes
klein blikje mais, uitgelekt
groot blikje tomatenpuree (of 2 kleintjes)
blik tomatenblokjes

Kook de bonen in ruim water gaar. Afhankelijk van de leeftijd van je bonen duurt dat 45 a 60 minuten.
Verhit ondertussen de olie in een diepe braadpan en fruit op een laag vuurtje de ui met de paprika, bleekselderij en knoflook tot de groenten zacht beginnen te worden, minuut of 10.
Voeg de chipotle plus weekwater, de kruiden, cacao, tomatenpuree, worchestershiresaus en tomatenblokjes toe, roer goed om, breng aan de kook en laat met deksel op de pan een kwartiertje zachtjes sudderen.
Voeg de bonen, de champignons en de mais toe en laat deze nog een minuut of 10 meesudderen.
Proef en breng op smaak met zout en peper.

De Knutselaar wilde tortilla’s eten en dus vulde ik tortilla’s (zo ben ik dan ook wel weer) met de chili, rolde ze op, drapeerde ze in een ovenschaal, gooide er lekker veel ketchup en geraspte kaas over en bakte ze 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Geserveerd in een kom met creme fraiche of guacamole, geraspte kaas en tacochips om de boel mee op te lepelen, is dit trouwens ook heul lekker.
Met taco’s idem dito.
En, de volgende dag nóg lekkerder!
Bwurp.

*Als je geen chipotles hebt, kan je ook 2 tl pimenton en 1 tl chilipoeder toevoegen. Pimenton voor de rooksmaak, chilipoeder voor de pit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s