Wind, filmpje & spinazietaart zonder spinazie

De wind die door de bomen raast vind ik altijd een machtig mooi geluid. En als je zelf op een windstil plekje staat natuurlijk extra mooi.
Dat laatste was vandaag helaas niet het geval. Integendeel, de tuin (en ik dus ook) lag (stond) echt vól in de wind.
Maar desalniettemin was de wind door de bomen een machtig mooi geluid.
Hoor maar;

Door die wind werd het een korte tuinsessie: 3 kruiwagens paardemest op de nieuwe hoop gereden, het avondeten (Palmkool. What else) geplukt, mezelf even opgewarmd in de kas (daar was het 22 graden! Whoopie) en schnell weer naar huis.

Die palmkool moet overigens hoognodig op. Want als ‘t binnenkort gaat dooien, wil ik dat vak schoonmaken en klaarmaken voor wat komen gaat (tuinbonen! Joepie!).
Ok, ik kan alles plukken en invriezen maar als ‘t enigszins kan eet ik toch ‘t liefste vers. Helemaal nu, nu er nog maar zo weinig is.

Ik had een recept gevonden voor spanakopita, Griekse spinazietaart met filodeeg, dille en feta.
Zag er op de foto superlekker en supermooi uit. Dus dat wilde ik maken. Maar dan met palmkool in plaats van spinazie. Leek me wel een lekkere ruil.

En inderdaad, de vulling smaakte echt gewéldig.
Maar zo’n bodem van filodeeg he, dat blijft altijd een beetje… hoe zal ik ‘t zeggen…
een klef, zompig zooitje.
Daarom maak ik eigenlijk nooit taarten met blader- of filodeeg, dus geen idee waarom ik deze keer toch het recept heb gevolgd.

Anyway, we houden ‘m erin maar de volgende keer maak ik er dus van die kleine driehoekige hap-slik-weg flapjes van. Jeweetwel, börek-achtige dingetjes.
Tenzij een van al m’n 5 (zeer gewaardeerde) bloglezers met een geniale anti-zompige-bodem-oplossing komt natuurlijk 😉

Veggie hoofdgerecht voor 4

12 vellen filodeeg, ontdooid
olijfolie om in te vetten
2 el olijfolie
1 ui, gepeld, fijngesnipperd
3 stengels bleekselderij, schoongemaakt, fijngesnipperd
1 prei, idem
2 teentjes knoflook, gepeld, uit de knijpert
flinke vergiet vol palmkool, schoongemaakt, van de nerven gescheurd, fijngehakt
2 eieren
100 g roomkaas
125 g feta, verkruimeld
4 el dille
snufje chilipoeder
zout & peper naar smaak

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Verhit 2 el olijfolie in een diepe braadpan en fruit hierin de ui met de bleekselderij en de prei tot de groenten zacht beginnen te worden. Laag vuurtje, minuut of 10.
Gooi ondertussen de palmkool in een pan met ruim kokend water en kook 5 minuten. Giet af, laat een beetje afkoelen en knijp goed uit zodat er zo min mogelijk vocht achterblijft.
Voeg de knoflook en de palmkool toe aan het uimengsel en laat nog een minuut of 5 meesudderen. Af en toe roeren.
Laat afkoelen.
Kluts de eieren in een mengkom. Houd ongeveer 2 el geklutst ei apart (in een bakje). Voeg de roomkaas toe en kluts tot een gladde massa. Voeg de dille, een snufje chilipoeder naar smaak en de feta toe. Roer om.
Bekleed een ingevette springvorm van ong 24 cm doorsnee met filodeeg. Ik had vierkante velletjes, die legde ik in een soort van kruisvorm in de springvorm, met de uiteinden over de rand hangend. Dus eerst 4 vellen, die inkwasten met olijfolie en dan verspringend weer 4 vellen eroverheen.
Snap je ‘t nog?
Meng het afgekoelde koolmengsel door de eikluts en stort dit in de taartvorm.
Vouw de overhangende stukken filodeeg naar binnen en drapeer daar de laatste 4 vellen weer overheen. Ook hier, ieder vel inkwasten met een beetje olijfolie. Stop de randjes en de hoekjes een beetje in.
Bak de taart ongeveer 45 minuten in het midden van de oven tot de bovenkant bruin en knapperig is, de vulling gaar en heerlijk en de bodem een zompig zooitje. Bestrijk halverwege met het achtergehouden ei en bestrooi met sesamzaad.
Laat een kwartiertje afkoelen voordat je ‘m aansnijdt.

Of, als je slim bent, snijd de vellen filodeeg door doormidden zodat je een rechthoekige lap krijgt.
Bestrijk met olijfolie, leg in 1 hoek een el vulling en vouw hier driehoekige flapjes van. Bestrijk de bovenkant met wat geklutst ei en bestrooi met sesamzaad.
Bak de flapjes op een hete bakplaat in het midden van de oven in ca 15 a 20 minuten gaar, goudbruin en zowel boven als onder lekker knapperig 🙂

Serveer met geraspte wortelsalade met rozijnen en een olijfolie/ citroendressing

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s