Zelluf doen

Lang geleden, toen ik nog jong en onverstandig was, deed ik wel eens boodschappen. Uiteraard alleen uit pure noodzaak want boodschappen doen is hard-stik-ke burgerlijk.
Een van mijn vele rare gewoontes (toen al) is dat ik altijd alles moet lezen. Dus las ik, terwijl ik in de rij voor de kassa stond, de etiketten van de rommel in m’n mandje. En bedacht me dan meestal dat ik dat zelluf waarschijnlijk beter kon (Inderdaad, eigenwijs is my middle name. Altijd al geweest).

Het begon geloof ik met tomatensaus. Na wat klungelen in m’n vieze studentenkeukentje kwam ik erachter dat tomatensaus zelluf maken echt IDIOOT makkelijk is. Sindsdien heb ik dus nooit meer tomatensaus uit een potje gegeten.
Want behalve volgepropt met dingen die de naam eten niet eens verdienen, is dat spul uit potjes idioot duur. En de smaak is op z’n zachtst gezegd s m e r i g.

Helaas voor ons (maar gelukkig voor de voedingsmiddelenindustrie) zijn dat conclusies die je pas zult trekken na een heleboel eigengemaakte, echte, pure, onbewerkte, e-nummer vrije gerechten. En bovendien een heleboel lezen en zelluf nadenken.
Smaak is namelijk iets wat je moet ontwikkelen. De eerste smaak die wij mensen uberhaupt kunnen waarderen is zoet (daarom is moedermelk ook zoetig). En dat weet de voedingsmiddelenmaffia maar al te goed, dus maken ze ons eten “lekker” zoet. Zodat we onze smaak niet verder ontwikkelen en hun zoete potjes blijven kopen. Want zoet (lees, suiker & co) is ook nog eens ontzettend verslavend. En food is business. Snappie?

Maar het goede nieuws is dat op de een of andere manier zelluf doen ook tot een soort van verslaving kan uitgroeien. Hoe meer je zelluf doet, hoe vaker je denkt; huh, dat kan ik zelluf ook. Maar dan beter!
En meestal is dat ook zo. De meeste dingen zijn namelijk verrassend eenvoudig zelluf te maken.

Aan de andere kant, hoe meer je weet, hoe minder je weet.
Snap je ‘t nog?
Wat ik bedoel te zeggen is dat hoe meer je weet, hoe meer je je ervan bewust raakt hoeveel je eigenlijk niet weet.

Ik stel mezelf bijvoorbeeld regelmatig de volgende vragen:
Er zijn bibliotheken volgeschreven met zogenaamd onafhankelijke onderzoeken. Maar door wie zijn die onderzoeken gefinancierd? En welk belang hebben welke partijen bij welke uitkomst van een bepaald onderzoek? En hoe is er gemeten? Met welk uitgangspunt?
Je ziet wel, paranoid is also my middlename.
Maar toch, het maakt de zaken vaak een stuk duidelijker als je je afvraagt wat voor baat iemand erbij heeft als je zijn/haar producten koopt. Is een voedingsmiddelenfabrikant bv daadwerkelijk geinteresseerd in jouw gezondheid (zoals ze in hun reclame willen doen voorkomen) of wil hij zoveel mogelijk geld aan je verdienen?
Just my 2 cents.

O, en denk nu niet dat ik een soort van zelfgebreide heilige jehova ben.
Integendeel, ieder z’n meug is mijn motto. Bovendien ben ik ook gevoelig voor de trukendoos van de voedingsmiddelenmaffia en ben ik ook verslaafd aan suiker.
Want dat maakt eten zo ingewikkeld: het is zoveel meer dan voedsel alleen…

Advertisements

2 thoughts on “Zelluf doen

  1. Ooh wat een heerlijke blog !!!
    Zowel letterlijk als figuurlijk maar dat kan ook niet anders als je uit het mooie Brabant komt..;-)
    En al die recepten..super!
    Thnx.

  2. Oh wat een superleuke site en wat schrijf je geweldig. Eigenlijk ben ik er een beetje jaloers op maar dat kan ik natuurlijk niet hardop zeggen! En zooooo herkenbaar!! Zelfde vallen en opstaan met de tuin, zelfde passie voor vers en lekker koken…. En die kool bwaahhh vies! Maar nu staan bij mij ook de zuurkoolpotten in de kelder en kan ik niet wachten tot de kool genoeg gerot is om te eten en vanalles mee te doen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s